Kerekek és görgők csapágyazása

A teherbírástól, sebességtől, munkakörülményektől, stb. függően háromféle különböző csapágyazást használnak a görgőiknél és kerekeknél: siklócsapágyakat, görgőscsapágyakat vagy golyóscsapágyakat.

A siklócsapágy egyszerű, olcsó, gyakori karbantartást nem igényel és a legtöbb esetben rozsdamentes. A siklócsapágyak könnyű, lassú alkalmazásokhoz használhatóak. A poliamid, vagy öntöttvas kerekeknek és felniknek nincs szüksége további csapágyperselyekre, mert ezeknek az anyagoknak jó csúszási paramétereik vannak. Más anyagoknál csapágyperselyt használnak. Az általunk forgalmazott termékeknél nincs siklócsapágyazású, mivel a kézi raklapemelők és az elektromos anyagmozgató gépek teherbírásához is görgős- vagy golyóscsapágyakra van szükség.

Görgőscsapágy

Görgőscsapágy

A görgőscsapágyak erősek, ellenállók, gyakori karbantartást nem igényelnek és csak kis helyet igényelnek. A csapágyak görgői acélból vagy rozsdamentes acélból készülnek, ezek pedig acél tokba vannak szerelve. A görgők a külső és a belső gyűrű között gördülnek. A tengely körül történő forgás közben nincs tapadási súrlódás, csak gördülési ellenállás. Ennek következtében a csapágy gördülési ellenállása viszonylag alacsony, még nagyobb terhelések mellett is. A görgőscsapágyakat alacsony sebességeknél használják. A kis keresztmetszetükhöz képest nagy teherbírással rendelkeznek. Különösen alkalmasak kis furat átmérőjű kerekeknél, ahol kevés hely áll rendelkezésre a csapágy behelyezésére. A csapágyak kiválóan futnak és axiális elmozdulást is lehetővé tesznek a csapágyon belül.

 

 

 

Golyóscsapágy

Golyóscsapágy

A golyóscsapágyak még nagy sebesség és nagy terhelés mellett is kiváló működési tulajdonságokat mutatnak a golyóscsapágyak, mint a sima futás és az alacsony gördülési ellenállás. Ezek a csapágyak hosszú élettartammal rendelkeznek és általában nem igényelnek karbantartást. A csapágy edzett golyóit golyókosár tartja, és külső-belső házban futnak. Az általunk forgalmazott görgők általában golyóscsapágyazottak, ez felel meg leginkább az anyagmozgató gépek sebességének és teherbírásának. Minden esetben a kerékhez való optimális csapágyazással fogunk ajánlatot tenni.