Kerekek és görgők futófelületének anyagai

Az anyagmozgató gépek kerekeit és görgőit különböző körülmények között használják, ennek megfelelően a futófelületnek is vannak különböző anyagai. Az egyik ilyen csoport a poliuretán elasztomoreké, amiket kivétel nélkül melegen öntenek. Ezekkel nagyon jó minőségű anyagot hoznak létre, amiket öntés után hőkezelnek. Anyaguk nyomot nem hagyó, alacsony az indulási és gördülési ellenállásu, jó a kémiai anyagokkal szembeni ellenállásuk, legyen szó ásványi olajakról, zsírokról vagy oldószerekről.

A kerekek anyaga lehet hőre lágyuló poliuretán, poliamid vagy gumi is. Ezek az anyagokat főleg villába szerelt kerekekhez használják, 4 km/h sebességig és 1.100 kg teherbírásig. Természetesen minden anyagnak vannak jó tulajdonságai, ezért ezeknek az alkatrészeknek is nagy a felhasználási területe, de főleg a kézzel mozgatott szállítókocsik területén alkamazzák őket, mint a munkaállványok, konténerkocsik, gurulós tárolószekrények.

Nézzük meg a targoncák kerekeinél használt leggyakoribb futófelület anyagokat.

 

01_Vulkollan

VULKOLLAN® (93° Shore A keménység)

A VULKOLLAN® egy nagyon rugalmas, keresztkötésű poliuretán elasztomer, ami a Desmodur® 15-ön alapul és kiváló mechanikai tulajdonságai vannak. Ezek közül a legfontosabb, hogy a nagy dinamikus terhelést is elviseli, egyenletesen kopik, nem töredezik vagy szakad, ellenáll az ütéseknek. Az összes poliuretán elasztomer közül a legnagyobb a rugalmassági modulusa. Ennek eredményeképpen a VULKOLLAN® a megfelelő választás az ipari járművek és anyagmozgató gépek meghajtókerekeinek, és teherhordó görgőinek futófelületéhez.

 

 

A VULKOLLAN® legfontosabb tulajdonságai tehát a következők:

- hosszú élettartam
- nagy teherbírás
- magas sebesség mellett is kiváló tulajdonságok
- nagy ellenállás ütésekkel szemben

A VULKOLLAN® futófelület a Bayer® csoport terméke, amit licencmegállapodással használnak a kerekek gyártói, mint a Raeder Vogel, Wicke, Blickle vagy a Stellana. Ez a futófelület jelenleg a leginkább elterjedt raktári targoncáknál.

A 93°-os Shore keménység mellett az anyagnak van még 95°-os és 85°-os (VULKOSOFT®) verziója is. A keményebb futófelület még nagyobb teherbírású és még nagyobb sebességgel lehet használni. Az anyagnak az összenyomhatósága kisebb.

A VULKOSOFT® pedig a „puhább” anyaga miatt más kedvező tulajdonságokkal bír. Amellett, hogy a család többi tagjához hasonlóan jó műszaki paraméterei vannak, az anyag kevésbé zajosan gördül, nagyobb a rezgéscsillapító képessége, alkalmas érzékenyebb padlókhoz is, mint például egy csempézett felület. A puhább kerék kevésbé hajlamos a csúszásra fékezésnél vagy indulásnál. Viszont inkább közepes terhekhez és sebességekhez ajánljuk.

Az előzőeknél még speciálisabb változatai is vannak a VULKOLLAN® alapú futófelületnek, mint a VULKOLLAN®-ELF ami már a Raeder Vogel saját fejlesztése. Szintén a Desmodur®15 az alapja ennek az anyagnak is, de a hozzáadott elektromosan vezető összetevők miatt megelőzi az elektrosztatikus kisüléseket. Az futófelületet így tűz- és robbanásveszélyes helyekre ajánljuk.

Másik rendhagyó felhasználás és futófelület a VULKOLLAN®-Quartz, amit extrém nedves, csúszós felületekre terveztek. Lényege, hogy kvarchomok hozzáadásával sokkal jobb lesz a tapadása a keréknek. Így alkalmas olyan hal- vagy húsfeldolgozó üzemekbe, ahol a más anyag nem állná meg a helyét. A futófelület érdessége miatt viszont nem lehet normál ipari padlókon használni, azokba nyomot hagyna.

A TRACTOTHAN® szintén egy VULKOLLAN® alapú anyag, alapvető tulajdonságaik meg is egyeznek. Egy anyag hozzáadásával viszont nagyobb tapadást érnek el, ami az indulási és fekezési hatásfokot így megnöveli. Ezáltal ez a kerék is alkalmas síkosabb felületeken való alkalmazásra.

 

02_Pevodyn PEVODYN®

A PEVODYN® egy új kiemelkedő minőségű poliuretán elasztomer, amit úgy fejlesztettek ki, hogy alacsony indulási és gördülési ellenállás mellett magas dinamikus terhelést tudjon elviselni. Az anyag ezért különösen alkalmas intralogisztikai alkalmazásokhoz.

- magas élettartam
- magas teherbírás
- magas sebességtűrő képesség
- nagy energiahatékonyság

03_Pevopur PEVOPUR®

A PEVOPUR® egy kimagasló minőségű poliuretán elasztomer, ami jó dinamikus terhelhetőséget, mechanikai kopásállóságot és kedvező összenyomhatóságot biztosít. A PEVOPUR® jelentősen rugalmasabb a guminál. Következésképpen az anyag különösen alkalmas alacsonyabb követelményeket támasztó alkalmazásokhoz alkalmas, valamint ideális a trópusi körülményekhez is.

- közepes teherbírás
- közepes sebesség

 

04_Tractosoft TRACTOSOFT®

A TRACTOSOFT® egy kompozit anyag, amit a Raeder Vogel fejlesztett ki. Speciális TPU granulátum van a futófelület anyagában, ami növeli a tapadást, ezzel pedig javul az indulás, fékezés és kevésbé csúszik meg a kerék. A 85°-os Shore A keménység miatt az anyag különösen alkalmas a nedves vagy piszkos felületeken való használatra. Az alacsony zaj és a szálított termékek védelme szintén fontos szempontok.

- csökkenti a csúszás kockázatát
- közepes teherbírás
- közepes sebességekhez
- kíméli a padlót

05_Pevodyn_soft PEVODYN®-Soft

A mindössze 78° Shore A keménységű PEVODYN®-Soft poliuretán elasztomert szintén a Raeder Vogel fejlesztette ki, nagy dinamikus teherbírás és jelentősen csökkentett indulási és gördülési ellenállás jellemzi. Ezek mellett jó mechanikai tulajdonságai is vannak, mint a vágásokkal, szakadásokkal, és kopással szembeni ellenállás. Köszönhetően az alacsony zajkibocsátásnak és a rezgéscsillapításnak a PEVODYN®-Soft alkalmas olyan felületekre, ahol gondosságra van szükség. A hidrolízis ellenálló képessége miatt pedig ideális a trópusi klímájú helyeken is.

- közepes teherbírás
- nagy sebesség mellett is használható
- nagy energiahatékonyság
- alacsony zajkibocsájtó és jó rezgéscsillapító
- kíméli a padlót

06_Pevosoft PEVOSOFT®

A PEVOSOFT® egy nagyon jó minőségű poliuretán elasztomer, amit jó dinamikus terhelhetőség, nagy rugalmasság, jó mechanikai ellenálló képesség jellemez. A PEVOSOFT® sokkal rugalmasabb a guminál. A 75°-os Shore A keménység megfelel minden olyan felhasználásnál, amikor alacsony zaj, jó rezgéscsillapítás, a padló kímélése, a menetkomfort vagy a kényes áruk biztonságos szállítása követlemény.

- alacsony teherbírás
- alacsony sebességtűrő képesség

 

Kerekek anyagai ipari és magas teljesítményű támasztókerekekhez

07_Pevolon PEVOLON®

A PEVOLON® egy hőre lágyuló bázisú poliamid, ami nem hagy nyomot és jó a kémiai ellenálló képessége, kopásálló, alacsony gördülési ellenállása és nagy teherbírása van, egészen 2 T-ig. Az anyagnak szintén nagy ellenállása van a hideg és meleg hőmérséklettel szemben (-40 °C-tól +90 °C-ig), de a teherbírás csökken már 35 °C fölött. A PEVOLON® alkalmas hűtőházakban, nedves helységekben, főző és füstölő termekben való használatra is. Létezik elektromosan vezető változata is, ami szintúgy nyomot nem hagyó anyag (PEVOLON ELF®).

Felhasználási területek:
- élelmiszeripar
- vegyipar
- környezetvédelmi ipar

08_PAG PAG

A poliamid alapú PAG anyagnak a fizikai tulajdonságai azonosak a kiváló tulajdonságokkal bíró PEVOLON®-éval és nagyon magas teherbírása (egészen 50 T-ig), jó kopásállósága, könnyű előállíthatósága van, jó nedvességtűrő és hosszú az élettartama. Jól ellenáll a hidegnek és a melegnek (-40 °C-+90 °C), de a terhelhetősége lecsökken 35 °C felett.

Felasználási területek:
- anyagmozgatás
- autóipar

 

09_Pevothan PEVOTHAN®

A PEVOTHAN® egy kiemelkedő minőségű poliuretán elasztomer, kiváló tulajdonságokkal, mint az hogy nem hagy nyomot, kopásálló, jól elnyeli a ráható erőket, 500 kg-ig terhelhető és hőmérséklettűrő a -20 °C – +80 °C tartományban. A PEVOTHAN® jó ellenálló képességű a hígabb savakkal, lúgokkal, ásványi zsírokkal és olajokkal szemben. Köszönhetően ezeknek a tulajdonságainak, a PEVOTHAN® jobb mindenféle normál gumikeréknél és különösen ajánlott érzékeny padlózathoz. Létezik elektromosan vezető PEVOTHAN-ELF® változata is.

Felhasználási területek:
- finom padlózatok
- vegyipar
- élelmiszeripar

10_Gumi Gumi

A  összehasonítva a poliamidokkal és a poliuretánnal, a guminak nagyobb gördülési ellenállása van és a padlót kíméli. Köszönhetően a különböző minőségű és anyagú felniknek a gumikerekeket széleskörben lehet használni az intralogisztikában. Léteznek tömörgumis és fúvott kerekek is.

Felhasználási területek:
- anyagmozgatás és szállítás