Kerekek kiválasztási szempontjai

7Számos tényező és egyedi felhasználói igények figyelembe vétele szükséges a megfelelő kerék, vagy görgő kiválasztásához. Gyakran csak a gyakorlatban történő kipróbálás vezet a megfelelő döntéshez.

Terhelési igénybevétel
A targonca önsúlya+ teherbírása = teljes össztömeg. A négykerekű járműveknél ezt az értéket hárommal kell osztani, mert egyenetlen padlózaton előfordulhat, hogy nem mind a négy kerék éri el az utat. A katalógusunkban található terhelésre vonatkozó értékek 4 km/ó és 6 km/ó (VULKOLLAN®) sebességnél, sima, egyenletes és tiszta felületen értendők.

Gördülési ellenállás
A gördülési ellenállás azt az erőt határozza meg, ami ahhoz kell, hogy a kerék ugyanakkorra sebességgel tudjon haladni egy felületen. A gördülési ellenállás függ a terheléstől, a kerék méretétől, futófelületétől, a csapágyak típusától és a padlózat tulajdonságaitól.

Elindulási ellenállás
Az elindulási ellenállás a tapadási ellenállás és a gördülési ellenállás összege, más szóval az erő, ami az álló kerék mozgásba hozásához szükséges.

Ütőterhelés
Amikor küszöbökön, kátyúkon és hasonló akadályokon hajtunk át, a kerekek egy sokkszerű hirtelen terhelésnek vannak kitéve, ami a meghibásodásukat eredményezheti. Ha ezeket az eseményeket nem tudjuk elkerülni a használat során, akkor rugalmas futófelületű kereket válasszunk, nagy átmérővel és nagy teherbírással.

Anyagi jellemzők
A kerék anyagának fajtája és minősége meghatározza annak mechanikai tulajdonságait. Ilyen tulajdonságok a kopásállóság, rugalmasság, ütésállóság, szakítószilárdság, stb. A működési körülményektől függően, a futófelület anyagát a mechanikai igénybevételek határozzák meg.

Talajnyomás
A kerék érintkezési felületén fellépő közepes fajlagos nyomást nevezzük talajnyomásnak. A talajnyomás meghatározásához a gumiabroncs, vagy a kerék átmérője, a futófelület keresztmetszete, a negatív profil aránya, valamint a kerék anyagának mechanikai tulajdonságainak az ismerete szükséges.

Padlózat tulajdonságai
A padlózat tulajdonságai bizonyos követelményeket támasztanak a kerék futófelületével szemben. Az érzékeny padlókhoz (csempe, kerámia) rugalmas futófelületű kerekeket ajánlunk (VULKOLLAN®, VULKOLLAN®-ELF, VULKOSOFT®, TRACTOTHAN®, TRACTOSOFT®, VULKODYN®, PEVOPUR®, PEVOSOFT®,TRACTOPUR®, PEVOTHAN®, PEVOLASTIC® vagy tömör gumi).
Az olyan felületeken, amelyek érzékenyek a nyomásra, az érintkezési felületen fellépő nyomás a lehető legalacsonyabb kell legyen. Ezt kis keménységű, rugalmas anyagú, nagy átmérőjű és széles futófelületű kerekekkel érhetjük el.
Kérjük, ismertesse velünk a kerékkel szemben támasztott követelményeket, szakembereink örömmel szolgálnak testreszabott ajánlattal.